top of page

Fra land til by - Vejgaard før og nu



Vejgaardområdet har en rig historie, som er spændende, uanset om man er indfødt eller tilflytter. Derfor har VejgaardMagasinet rakt ud til de frivillige ildsjæle hos Vejgaard Lokalhistorisk Forening. Historie-entusiasterne elsker at grave op i Vejgaards fortid, for at finde de gode fortællinger, og dem vil vi gerne dele med vores læsere.

Af Nana Holdgaard Haslund

Vejgaards kommunekontor fra 1917.

Vejgaard Rådhus:

Fra stuehus til bibliotek

VejgaardMagasinet mødes med Vejgaard Lokalhistorisk Forening en halvkølig mandag formiddag i februar. Vi sporer os hurtigt ind på, at den selvsamme bygning som vi sidder i, nemlig Vejgaard Bibliotek, har en spændende historik. Bygningen ligger på Hadsundvej 35, som har været et centralt samlepunkt for Vejgaardfolk i årtier.

I dag er det en mangfoldig bygning, der rummer, udover Vejgaard bibliotek og Vejgaard Lokalhistorisk Forening, De Frivilliges Hus samt er mødested for flere lokale mindre foreninger. I daglig tale omtales bygningen dog stadig som “Vejgaard Bibliotek”.


Kommuneudvikling

Ved at kigge igennem de gamle arkiver ”rejser” Vejgaard Lokalhistorisk Forening og jeg tilbage til århundredeskiftet fra 1800- til 1900-tallet. Vejgaard var allerede en veletableret by, som på daværende tidspunkt var en del af Nørre Tranders Kommune. Kommunen havde dengang et indbyggertal på 3500, der kom dog hele tiden flere til - flere mennesker betød flere behov, som kommunen skulle varetage.

Kommunen valgte derfor i 1917 at anskaffe sig et større kommunekontor, hvilket blev stuehuset ’Fredensbo’, som tilhørte ’Vejgaarden’. Den samme gård, der lagde navn til byen og lå på Hadsundvej 35. Nørre Tranders Kommune, og Vejgaard, udviklede sig hastigt, og der gik ikke lang tid før, at kommunekontoret skulle udvides endnu engang.


Foto fra 1950’erne hvor biblioteket er rykket ind og rådhusfunktionen er nedlagt.

Krig og konflikt

Hvis vi spoler frem til 1940, var befolkningstallet vokset så meget, at man blev enige om at rykke det gamle kommunekontor ned og begynde opførelsen af den genkendelige bygning, der stadig står på adressen den dag i dag. I første omgang skulle bygningen være en ny administrationsbygning. I 1941 blev man dog enige om at gøre den til Vejgaards rådhus.

Desværre blev opførelsen forsinket i nogle år, men med god grund; 2. Verdenskrig rasede nemlig i Europa. Tyskernes besættelse af Danmark i 1940’erne resulterede både i generel usikkerhed, men det skabte også problemer med importen af bygningsmaterialer. På en eller anden måde lykkes det alligevel, og det nye rådhus blev indviet med et rejsegilde 24. september 1942. Bygningen blev et symbol på den vækst Nørre Tranders Kommune oplevede, da der blev brugt mange ressourcer på indretning og udsmykning af bygningen samt en fin rådhushave.


Fra to til én

Det nyopførte rådhus forblev dog ikke rådhus særlig længe. Allerede i 1950, blev Nørre Tranders Kommune lagt sammen med Aalborg Kommune. Det resulterede i, at meget af bygningen stod tom.

Vejgaard Bibliotek, som også har en rig historie, der ligeledes starter tilbage i 1900-tallet, blev for stort til de tidligere lokaler. Derfor flyttede biblioteket ind på stueetagen i rådhusbygningen i 1952, mens overetagen blev til lejligheder.


Der ligger biblioteket stadig den dag i dag. Der er dog levn fra fortiden. Efter snakken med Vejgaard Lokalhistorisk Forening slutter vi af med et besøg i den gamle rådhussal, som er en ret så imponerende sal. Selvom den er blevet moderniseret en smule, står salen stort set som den gjorde tilbage i 1940’erne. Vejgaards gamle rådhus er altså ikke helt væk.





576 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page