Per Strøm taler gerne om døden. Både den filosofiske del og den
mere praktiske. Per Strøm er bedemand og driver, sammen med sin
hustru Maj-Britt, Strøm Begravelser, som i år har fejret 10 års jubilæum.

MaiBritt og Per Strøm driver sammen bedemandsforretningen Strøm Begravelser på Hadsundvej i Vejgaard. Her i 2023 kan virksomheden fejre 10 års jubilæum.
Per fortæller: ”Den 1. februar 2023 kunne vi se tilbage på 10 år med selvstændig begravelsesforretning. Det hele begyndte i vores private stue, småt men godt, og hvor vi var dybt taknemmelige hver gang nogen ønskede at benytte sig af vores kompetencer. Vejen dertil har været lang, der har været afsavn – og en hel del ekstraarbejde for at få alt til at løbe rundt. For mit vedkommende var det rengøring og lagerjobs, og for Maj-Britts var det ekstravagter, hvor hun arbejdede. At komme hertil, hvor vi – efter 10 år hhv. i privaten i Dronninglund og nu her på Hadsundvej 34 – har haft vores velfungerende forretning, var ikke gået uden støtte fra vores familie og netværk. Det er vi dem dybt taknemmelige for.”
Maj-Britt og Per vil gerne være med til at nedbryde tabuet om døden, som vi alle skal forholde os til på et tidspunkt. For livet har sin afslutning.
”Vores arbejde er at hjælpe folk med alt det praktiske ifm. selve begravelsen. De efterladte står ofte i en situation, som kan være svær at finde overskud til. De henvender sig til os og beder om vores hjælp, og vi inviterer gerne til en god lang snak, hvor vi lytter og forsøger at finde frem til netop det sidste farvel på en måde, der tager mest muligt hensyn til alle. Det gælder om at lytte og få alle i tale, så alle føler sig set og hørt.
Der er mange måder at sige tingene på
For Maj-Britt Strøm er det vigtigt, at man – i så god tid som muligt – snakker med sin familie og nærmeste om det, man ønsker skal ske, når man engang er gået bort. Også selv om det er svært.
”Det er vigtigt for os at få vedkommende til at forholde sig til virkeligheden. Nogle gange hører vi bemærkninger som; ’bare stil mig ud til småt brændbart,’ andre siger; at ’det må mine efterladte tage sig af.’ Der er mange måder at sige tingene på, men det mest ordentlige ift. de efterladte er jo på forhånd at fortælle, hvordan man ønsker ens sidste afsked skal være – og hvordan, det skal foregå.”
Få hjælp til den svære samtale
Per Strøm oplever de samme overspringshandlinger hos pårørende, fordi – som han udtrykker det – ’vi i vores samfund ikke gerne taler om døden’.
”En samtale med en gruppe familiemedlemmer om en forestående begravelse, kan omhandle alt muligt fra hvilken farve kisten skal have, hvor meget, den må koste, hvilke blomster og kistepynt, der skal vælges – alt sammen for at kunne indkredse det, som kendetegner den afdødes liv og personlighed bedst muligt. Vi har mødt ønsker som et anker, et klaver og meget andet. Derudover ser vi også en begyndende udbredelse, hvor der i flere forskellige sammenhænge, udbydes foredrag og sorggrupper.”
Tag bare børnene med til begravelse
Døden er en afslutning, og man kan ikke længere sige eller spørge den afdøde om noget som helst. Til gengæld kan man som pårørende udtrykke sig på mange måder lige fra valg af sange og taler. Måden en begravelse eller bisættelse foregår på, og dermed de billeder og den fortælling som begivenheden efterlader, sætter jo aftryk hos de efterladte. Især hos børnene, og Per og Maj-Britt hører ofte spørgsmålet, ’om børn overhovedet får noget ud af at deltage i en begravelse eller bisættelse’. Det mener de begge helt bestemt, at de gør.
”Børn har et helt andet syn på døden. De taler om det henne i børnehaven, og siger helt naturligt til de andre: ’Min morfar er død’. De er ikke så fremmede overfor det. Det sker ofte, at de gerne vil give den afdøde noget med sig i kisten. Måske en kær bamse, som vil minde fx morfar om dem, selvom han er død. Børn forstår det ikke nødvendigvis kognitivt, men de kan alligevel godt udtrykke deres følelser. Vi oplever også, at mange – selv voksne – gerne vil tegne på kisten eller skrive en sidste personlig hilsen på den. Det er nærmest blevet et nyt ritual, som også nogle præster har et afslappet forhold til. Det handler jo om for alle at sige et ordentligt farvel.”
Nye tendenser
”Der er også kommet mange nye tendenser i de seneste år. Der er kommet et større udvalg af bæredygtige kister på markedet, som er lavet af naturtræ, bambus eller papir. Vi anbefaler fx udelukkende urner lavet af plantefibre, da de går i naturlig forbindelse med jorden. Urner af keramik bruges kun ved opsætning i urnemure. Nyt er også alternative begravelsesmåder og -pladser fx er skovbegravelser og askespredning på åbent hav ved at blive populære.”
Maj-Britt og Per kender selv til at miste
Som så mange andre har ægteparret været i den situation, hvor de måtte sige farvel til en af deres kære – enten efter kort tids sygdom eller ved et pludseligt dødsfald, som da deres søn mistede livet. Som Maj-Britt udtrykker det: ”Det var – og er stadigvæk – smertefuldt at tænke på, og man skal ikke forsøge at forstå det. For det kan man ikke. Men oplevelserne har i den grad været med til at modne vores beslutning om at skifte spor rent professio-
nelt, og som førte til at Per blev uddannet bedemand i 2009.
”Vi tror fuldt og fast på, at en god afslutning rent faktisk kan hjælpe en videre midt i al sorgen. Det tror man selvfølgelig ikke, når man sidder midt i det. Der tænker man, at verden er gået i stå, at der intet godt findes på den anden side. Men der er noget, og netop det vil vi gerne være med til at formidle; at en god afslutning kan være en god hjælp. Vi kan ikke tage sorgen fra de efterladte, men vi kan være med til at gøre det sidste farvel så smukt og minderigt som muligt.”
Maj-Britt og Per tager gerne ud og fortæller om egen erfaring ved det at miste, og fortæller samtidig om bedemandens opgaver ifm begravelser og bisættelser. De har også tidligere fortalt om deres liv i udsendelsen Parløb på TV2Nord.
Bedemanden i Vejgaard
Pers skrivebord står synligt midt i butikken, og man er altid velkommen til at kigge ind og lave en aftale om et møde, en snak og en kop kaffe. Parret gør meget ud af, at det ikke skal være farligt at tale om døden. Omvendt er de fuldstændigt klar over, at det ofte kan være svært.
”Sådan en samtale kræver god tid og masser af ro, for der er ofte mange spørgsmål, som presser sig på. I begyndelsen kan en samtale gå lidt trægt, men efter et stykke tid – og måske en kop kaffe og en lille pause – kommer der gang i snakken,” afslutter Per Strøm, som sammen med sin hustru Maj-Britt glæder sig til mange flere år i Vejgaard.

Strøm Begravelser
Hadsundvej 34 i Vejgaard
strømbegravelser.dk
Tlf. (også døgnvagt) 9620 1070
Comentários